Berek Lajos szobrászművész

A nevem Dr. Berek Lajos. Debrecentől nem messze Kabán születtem 1949-ben.A sors katonai, katonapedagógusi pályát szánt nekem. 2007-ben 39 év és 60 napi szolgálat után, mint ezredes kaptam meg az obsitot. A képhez tartozó alt jellemző üres; én-768x1024.jpg a fájlnévMajd, mint közalkalmazott professzor oktattam az Óbudai és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemeken. Jelenleg az Óbudai Egyetem Professzor Emeritusa vagyok.Már gyerekkoromban is vonzódtam a fához, a faragáshoz, rövidebb hosszabb szünetekkel már több mint negyven éve készítek szobrokat. A kilencvenes évek második felében több alkalommal képzőművészeti táborban vettem részt, ahol sokat tanultam alkotótársaimtól.
Kezdetben a népművészet kopja- és fejfa faragások hagyományaiból merítettem, de rövidesen megjelentek figuratív jellegű alkotásaim is. Munkásságomban jelentős lehetőségek voltak a millenniumi felkérések, hét városban illetve községben állítottam millenniumi emlékművet. Faragok fából, kőből, mintázok agyagból, gipszből. Készítek szobrot, érmet és domborművet is.
1997. decembertől több mint hatvan köztéri alkotásom készült el fából, rozsdamentes acélból vagy bronzból. Köztéri szobraim zömének témája a történelmünk, a hadtörténelmünk dicsőséges katonái, egységei. Három alkotás a világháborúk magyar hőseinek és áldozatainak, másik három az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket.
2001-ben Kossuth Lajos születésének bicentenáriumán avatják első bronzszobromat, mely a kormányzót ábrázolja. Ezt követően bronzban állítottam emléket Reuyter admirálisnak, Bolyai Jánosnak, Zrínyi Miklósnak és Kováts Mihálynak az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt ezredesnek, Bocskai Istvánnak, Zrínyi Ilonának, Damjanich Jánosnak, Kodály Zoltánnak, Selye Jánosnak, Lukács Dénesnek, Neumann Jánosnak, Mária Ludovikának, Keleti Károlynak, Hunyadi Jánosnak, Kapisztrán Jánosnak, Lasz Györgynek, Bánki Donátnak, Kandó Kálmánnak, Rejtő Sándornak, István királynak, II. Rákóczi Ferencnek és Thököly Imrének.
Kilenc szobrom múzeumok állandó kiállításain láthatóak, Csáktornyán,  Budapesten, Monokon és Kolozsvárott. Ezen kívül közintézményekben helyeztek el 24 szobromat. Alkotásaim hazánkon kívül láthatóak Ausztráliában, Ausztriában, az Egyesült Államokban, Csehországban, Olaszországban, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Ukrajnában.
Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, a Honvéd Kulturális Egyesület Képzőművész Tagozatának, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Dunai Alkotó Körének, a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesületének és a Bükkösi Stúdiónak.
Hét önálló kiállításom volt Budapesten, Szentendrén, Hajdúszoboszlón és Pátyon.
Közös kiállításon vettem részt harmincnyolc alkalommal hazánkban és külföldön Ausztriában, Luxemburgban és Szlovéniában.
Munkásságomat Mednyánszky László, Zrínyi Miklós, Dulity Tibor és Pécelért díjakkal és Hubertusz Arany Kereszttel ismerték el.
Budapest, 2019. szeptember 29.
Kapcsolat a művésszel

berek.lajos49@gmail.com

Alkotásaiból

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.