Küldetésünk

  Az 1999-ben alakult Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesület küldetése: 

A kőbányai vizuális művészeti élet fellendítése egyfelől az itt alkotó művészek és a kőbányai nagyközönség érdekében, másfelől a kerület lehető legszínvonalasabb képviselete a nemzeti és nemzetközi kulturális életben.

 

Tevékenységeink:

Kiállítások szervezése

Az Egyesület legfontosabb eseménye a „KÖRKULT”-ban kétévente megrendezésre kerülő biennálé. A Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesület természetesen két biennále közt is igyekszik egyéni és csoportos kiállítási és más megjelenési lehetőségeket szervezni a tagjai számára.

A kiállításokkal összefüggő előkészítő műhelymunka és kommunikációs tevékenység megszervezése.

A közösségi tevékenységünk alapja a rendszeres szakmai találkozó, minden hónap utolsó csütörtökén.

Amikor erre lehetőség nyílik „nyitott alkotóműhely” létrehozása a helyi lakosoknak és családoknak a művészeti nevelés jegyében

Az alkotás, festés, mintázás, montázskészítés felszabadító, személyiségfejlesztő hatásával a látogatóknak élményt, örömet és különleges értéket kívánunk nyújtani.

  • 2016-ban a az Önkormányzat „Tér-Köz” projektjéhez kapcsolódóan kiemelt civil munkát végeztünk. Az Újhegyi Közösségi Házban 2016. május 27-augusztus 27 között 58 művészeti foglalkozást tartottunk, 2054 fő részvételével. A betérő látogató jó színvonalú kiállításokkal találkozott, művészeti tevékenységgel minden korosztály részére.
  • Egyesületünk 2017-ben, Egerben a művészeti központként működő Vitkovics házban mutatkozott be, ahol a kiállítás mellett tartottunk alkotó napot is.
  • 2018-ban a kőbányai Szent László Napokon foglalkozásokat, közös akció-festést vezettünk gyerekek és felnőttek részére. Ennek közösségi élménye mellett az egyesület alkotóival való ismerkedésre is lehetőség nyílik.
  • 2018-ban, a Magyar Festészet Napján kiállítást és műhelyfoglalkozást tartottunk.

 

Kőbánya képviselete a fővárosi és az országos művészeti fórumokon

  • Az Egyesület évek óta rendszeres résztvevője a „Művészetetek Völgyének” rendezvény-sorozatának. Legutóbb a kapolcsi „Kőbánya bemutatkozik” sátor mellett, egy héten keresztül, ingyenes festészeti műhelyt alakítottunk ki.
  • Művészeti alkotótáborok keretén belül összekapcsolódunk a társművészeti egyesületekkel; a Magyar Elektrográfia Társasággal, az „Art9”-es és a „BUKET” csoporttal.

 

Terveink:

A 2019-s terveink között szereplő kiállítások:

–           „Kaleidoszkóp” címmel – a Központi Szabó Ervin könyvtárban március 21-től április 11-ig. Ezt a kiállítást a technikai, műfaji változatosság jellemzi. A kísérő program irodalmi és zenei része, a művészetek összefonódását jelképezi.

–           „Ritmus” címmel a Kondor Béla Közösségi Házban május 9-22-ig.

–           „Művészeti szomszédolás” címmel készülünk arra a kiállításra, amelyben Kőbánya alkotóit szeretnénk bemutatni a Pestszentlőrincieknek. A ritmus, színben, formában, hangokban lüktetve áthatják életünket, mindenütt jelen vannak – az alkotások reményeink szerint ezt emelik ki a hétköznapokból, egyedien visszatükrözve ezeket.

A jó szomszédság ápolását segítve a későbbiekben majd az ottani művészeket egy vendég kiállításra hívjuk . A két városvezetés részéről alpolgármesterek is részt vesznek köszöntőt mondanak a megnyitónkon, rangot adva  kiállításunknak.

–           „Áramlás” címet viseli a Körösi Csoma Kulturális Központban június 20-tól megnyíló, az Egyesület fennállásának 20 éves évfordulójáról is megemlékező biennálé. Ez a jubileumi kiállítás lesz a Szent László Napok egyik nyitó rendezvénye.

Szokás szerint az elmúlt két év friss alkotásait állítja ki az Egyesület ,de erre az alkalomra egy kis emléksarkot is kialakítunk az elhunyt tagtársaink munkáiból.

A látogatók számára lehetőséget adunk az alkotókkal való beszélgetésre, tárlatvezetésre.

–           „Lendület” címmel, országjáró kiállítás-sorozatunk következő állomásán Debrecenben, a Vasutas Művelődési házban július 2-től lesz az Egyesület bemutatkozása. A „Lendület” az energikusan fejlődő, aktív alkotóközösségünket kívánja bemutatni hazánk egyik meghatározó nagyvárosában.

–           A „Magyar Festészet Napja”alkalmából, októberben, extra szabadtéri tárlat mellett az Egyesület interaktív alkotónapot szervez, elsősorban fiatal látogatóknak, kompozíciós-, és színgyakorlatok formájában.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.