Sáfár Pál festőművész

Szakmai önéletrajz

A nevem Sáfár Pál. Születtem 1949. március 24-én, Budapest, VIII. kerületben. A Bezerédi utcai általános fiúiskolába jártam. Rajztanárom Reményi Gyula volt. 10 éves koromtól a Vasutas Központi képzőművész Körben végeztem tanulmányokat Kling Györgynél és Kirchmajer Károlynál esténként, illetve a nyári festőtáboraikban.
A Képző- és Iparművészeti Gimnázium festő osztályán érettségiztem. Szaktanárom Sebestény Ferenc volt. Mozaikrakást és üvegfestést is tanultam Percz Jenő Józseftől.
Harmadik próbálkozásra vettek föl a Magyar Képzőművészeti Főiskola rajztanár karának festő osztályába. Bernáth Aurél volt a mesterem. Rajztanári, művészettörténeti és ábrázológeometriai diplomát szereztem, majd még egy évig Iván Szilárdnál voltam mesterképzős.
1974 óta vagyok tagja a Magyar Művészeti Alapnak. (Mai neve: MAOE.)
1969 óta kihagyásokkal, de rendszeresen részt veszek a Gyulai Nyári Művésztelep munkájában és kiállítok közös bemutatóikon. 2016-tól a művészeti vezetőjeként a műtermi munkát irányítom, korrigálok. 2019-ben beléptem a Gyulai Nyári Művésztelep Egyesületbe.
A lediplomázást követően rajzszakköröket és saját vezetésű rajz-festő kurzusokat szervezek és vezetek.1998-tól főleg Pilisszentlászlón. Idén megalapítottam Karancskesziben egy képzőművész alkotótelepet.
Életvitelszerűen éltem Németországban, Franciaországban, Szovjetúnióban. Festettem, kiállítottam ezekben az országokban is. 1978. novembertől 1979. februárig a franciaországi Károlyi Alapítvány meghívottjaként dolgozhattam a nemzetközi mezőnyben. Munkáimban megjelenő külföldi tanulmányutakat tettem még Olaszországba, Erdélybe, Horvátországba.
Kőbányán 1996-ot megelőzően mintegy nyolc évig laktam. Közben és elköltözésem után is folyamatosan festem utcáit, műemlék- és középületeit, az ott élők portréit. Ezekből számos képem van a Polgármesteri Hivatal és magánszemélyek tulajdonában. 1990-től kiállítok közös tárlatokon az ott alkotó művészekkel. Volt önálló bemutatóm is a KÖSZI-ben és a volt Pataky Könyvtárban.
2018-ban visszahívtak a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesületébe tagnak tekintettel a folytonosan meglevő kollégiális-baráti kötődésekre, azóta velük közösen is bemutatom munkáimat.

Díjak elismerések
2019 június 27-én Kőbánya Képviselő Testülete nekem ítélte a Kőbánya Kiváló Festője elismerést.
Válogatás csoportos kiállításaiból
Kapcsolat a művésszel

s.paletta.fm@gmail.com

Sáfár Pál alkotásaiból

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.